Waarom, Heer?

08-05-2021

Droevig nieuws

Gisteren hadden we niet zo goed nieuws gekregen in de praktijk. Een patiënt van ons is overleden. Hij was nog maar net 18 jaar geworden.

Hij was altijd zo vrolijk, enthousiast en vriendelijk. Maakte een praatje met ons. Vroeg hoe het met ons ging. Echt een topgast!

Ik keek er elke keer naar uit als hij naar onze praktijk kwam. De meeste tieners die bij ons komen zeggen alleen maar 'hallo' en daar blijft het bij. Maar hij niet. Hij was oprecht in ons geïnteresseerd.

Hij had nog een heel leven voor zich. Maar achter dit vrolijk gezicht ging er heel wat anders in hem om. Hij had zelfmoord gepleegd. Dat is het allerlaatste wat ooit in mij zou opkomen. In mijn gedachten zal hij altijd de vrolijke en enthousiaste patiënt blijven. Hoe raar het ook klinkt. Ik ken hem nog niet zo lang. Maar ik ga hem zo missen.

Veel vragen

Het zette mij wel serieus aan het denken. Waarom maakte hij een einde aan zijn leven? Wat ging er wel niet allemaal in hem om? Was er niemand die hem kon helpen? Miste hij het sociale leven nu in tijden van corona? Werd hij gepest? Ging het niet goed op school? Of thuis? Wat gaat er wel allemaal niet om bij onze tieners/jeugd. Ze staan zo zwaar onder druk door alle sociale media.

Wat heeft hem zo ver gedreven dat hij het niet meer zag zitten. Er spoken zoveel 'waarom' vragen door mijn hoofd.

Lijden

Tegelijkertijd wil ik iets betekenen voor onze jeugd. Gisterenavond had ik tieners. Het ging over 'Job'. Het thema was 'lijden'. Het was zo toepasselijk! Wat is het een zegen dat we God kennen. Dat we alles bij Hem mogen leggen. Ook onze moeilijkheden.

We mogen bidden tot hem en vertellen wat er in ons omgaat. Ook al gaat het heel moeilijk soms.

We mogen ook anderen raad vragen. Zoals bijvoorbeeld onze ouders, vrienden,.. Ze kunnen voor ons bidden.

Ik ben nu een boek aan t lezen 'De 5 gewoontes'. Het is een boek om tieners/jeugd beter te begrijpen en er te zijn voor hen. Wat ik vandaag hoorde over onze patiënt heeft me echt diep geraakt. Maar ook wakker geschud. Ik weet dat God me iets duidelijk wil maken. Ik wil me meer verdiepen en er meer zijn voor onze tieners. Een luisterend oor bieden. Het is zo belangrijk om te praten en te luisteren naar hen. Er gaat zoveel door hen heen.

Bid voor onze tieners/ jeugd.
Bid dat ze hun ogen op God blijven focussen!