8 lessen over het proces van vergeving

27-06-2021

1. Oprecht berouw hebben van je zonden.
Uit eigen ervaring heb ik geleerd hoe belangrijk het is om oprecht berouw te hebben van je zonden. Beseffen dat je fout bent geweest. Je fouten erkennen. Want je kan ook bewust zondigen en denken van 'Och, God vergeeft me toch'. Dat is totaal verkeerd. Zo werkt het niet.

2. Vergeving vragen aan God.
Vertel God alles en vraag vergeving aan Hem. Leg al je zorgen bij Hem neer. Ook al weet Hij alles. Het is goed om stil te staan bij wat er allemaal gebeurt is. Neem hier tijd voor en ga naar een rustige plaats waar je niet gestoord kan worden.

3. Maar ook aan andere die er bij betrokken zijn.
Zijn er ander personen betrokken bij je zonden? Ga naar hen toe en vraag vergeving. Misschien doet het hen niks. Maar dat maakt niet uit. God weet dat je oprecht spijt hebt en vergeving vraagt. Dat is waar het om gaat.

4. Wees eerlijk tegen je naaste ook al doet het pijn.
Wees ook eerlijk tegen je naasten. Het is ook belangrijk om te laten zien dat je als christen niet perfect bent. Maar dat God je vergeeft voor de volle 100 % als je oprecht berouw hebt. Bij God mag je elke keer terug opnieuw beginnen.

5. Vraag gebed of hulp
Het is heel belangrijk om gebed te vragen. Dat je niet meer mag hervallen in je zonden en dat je je ogen op God gericht mag houden. Vraag hulp als je het niet alleen kan. Het is niet zwak om toe te geven dat je iets niet alleen aankan. Maar moedig om hulp te vragen.

6. Laat je omringen door mensen die je ogen gericht houden op Hem.
Ga om met vrienden die van God houden. Zij houden je op het rechten pad. Ook al gaat het soms met ups & downs. God gebruikt hen in jouw leven. Wees eerlijk tegen hen en laat God het middelpunt zijn in jullie vriendschap/relatie.

7. God gebruikt je ook in deze situatie.
Ook al doet het proces van vergeving soms pijn. Weet dat God je gebruikt in deze situatie.

Als je oprecht spijt hebt. Gaat Hij alles ten goede keren. Ook deze situatie. Leer uit je lessen en focus je op God en de toekomst!

8. Laat los
Als laatste laat het verleden los en kijk naar voren. Naar Hem en naar de toekomst! Het is verre van gemakkelijk om alles los te laten. Misschien kijk je met schuldgevoelens ergens tegen aan of heb je zelf iemand serieus gekwetst of bedrogen. Weet dat God je vergeeft! Dat je nieuwe kansen krijgt.


Hij heeft je geschapen met een doel. Het kan goed zijn dat God je nieuwe lessen leert in het proces die heel leerrijk zijn voor anderen. Gebruik je gaven en talenten. Weet Hij houdt van je wat je ook gedaan hebt. Hij is je Vader en geeft om je!