5 tips voor je stille tijd

23-05-2021

1. Vast tijdstip

Het is belangrijk dat je een vast tijdstip kiest. Anders komt het er vaak niet van. Of je leest snel snel waardoor Zijn Woorden niet helemaal tot je dringen. Neem dus een tijdstip dat je nog fit bent en tijd genoeg hebt om het  dagelijkse contact met God te onderhouden.  Zoek voor jezelf uit wat het beste voor je werkt. Doe je je stille tijd liever 's morgens of 's avonds? Ben je eerder een ochtend- of avondmens? Zou ik wat vroeger kunnen op staan? Of kijk ik liever wat minder tv en ga ik voor het slapen gaan lezen? Het kan voor iedereen verschillend zijn.

Bid er ook voor dat God je laat zien wat het beste voor je werkt.

Gebruik de tijd die je spendeert met God ten volle. Hij is je Maker en Leider. Maak tijd voor Hem!

Ik zoek u in de dageraad" (psalm 63:1), "Des morgens, HEERE, zult Gij mijn stem horen" (psalm 5:3)

2. In de stilte

Zoek een plaats waar het stil is. Waar je alleen zit en het rustig is. Zet je gsm uit of tenminste op stil. Zo kan je je volop concentreren op God. Want daar draait het tenslotte om. Hem beter te leren kennen en aanbidden. Bid dat je rust mag vinden en geconcentreerd mag zijn als je in Zijn Woord leest. Dat Hij mag werken in en door jou.

Jezus trok zichzelf ook vaak terug van de menigte.

"... ging hij (=Jezus) de berg op om er in afzondering te bidden. De nacht viel, en hij was daar helemaal alleen. " (Matteüs 14:23


3. Bijbelplan/Bijbeldagboek

Zoek een Bijbelplan op. Er zijn verschillende websites die een jaarlijks plan hebben opgesteld om de Bijbel door te lezen in 1 jaar tijd. Of lees de 'Kleine en grote profeten' eens door. Of de psalmen? Klaagliederen?,...  Zoek bijbelboeken op waar je graag meer van wilt weten. Maar ook degene die minder interesseren.

Gods Woord staat vol met leerrijke lessen!

Je hebt ook 'YouVersion'. Het is een app waar ook verschillende leesplannen opstaan. Zeker een aanrader!
Gebruik de leesplannen. Het helpt je om de Bijbel beter te begrijpen.

Het is ook heel belangrijk dat je zelf op zoek gaat.
Stel vragen bij de tekst die je gelezen hebt.
Voor wie is het geschreven?
Door wie is het geschreven?
Wat kan ik eruit leren?
Kan ik het toepassen op mijn eigen leven?


4. Bijbelvertaling

Gebruik verschillende Bijbelvertalingen. Zo kan je de Bijbel ook beter begrijpen. Je hebt de Nederlands Bijbel Genootschap, Nieuwe Bijbel Vertaling, Herziene Staten Vertaling,..

Op de 'YouVersion' app staan verschillende vertalingen op en ook in het Engels en meerdere talen. Gebruik deze om alles goed te begrijpen.
Neem er een concordantie bij of een tekst voor tekst. Is zeer leerzaam! 

5. Noteren en markeren

Gebruik een notitieboekje en maak aantekeningen. Zo onthou je beter wat je hebt geleerd. Schrijf dingen op die je aanspreken. Of markeer ze.  Je kan kleurcodes gebruiken. Zodat je een verband kan leggen met de teksten.

Zoek een methode uit dat bij je past en ga er mee aan de slag!


Vergeet niet dat belangrijk is om Stille tijd te houden met je hemelse Vader!
Neem de tijd ervoor. Ook als is het maar een kwartiertje. Maak er geen verplichting van. Maar zie ook dat het niet verwaterd. Soms is het niet slecht om door te bijten ook al heb je niet veel zin om te lezen. Want zo'n dagen zijn er ook en mogen er ook zijn. Bid vooral dat Hij je kracht geeft om in Zijn Woord te lezen en je ogen op Hem gericht houdt. Doe een leesplan met vriend/vriendin of groep. Stimuleer en bemoedig elkaar!